Groenhof ga je schamen

Het Financieel Dagblad pakt weer eens uit in de blog van Vasco van der Boon over de SNS-fraudezaak. “Ex-bankier Groenhof beschuldigt Roger Lips” stond er boven een artikel in de papieren versie van het krantje vanmorgen. Lips zou EUR 18.500.000,– onttrokken hebben aan vastgoedprojecten die SNS Property Finance financierde. Lips mailt “Groenhof liegt dat hij barst” stelt het FD. Wie van die twee gedoodverfde oplichters liegt er nou?20160405 FD SNS fraude (1)

Inderdaad stelde Vasco van der Boon per e-mail de vraag wat Roger Lips vond van de beschuldiging. Roger Lips reageerde als volgt:

Beste Vasco,

Dat klopt, dat slaat inderdaad nergens op. Ik heb geen fraude gepleegd. Uit het onderzoek is niets gebleken op basis waarvan aan mijn integriteit getwijfeld kan worden. In mijn blog – helaas over FD en BNR – hoor je de bandopname waar Jaap van Dijk dat verklaart na de onderzoeken van SNS.

Uit de akte van aankoop 30 augustus 2009 art 7.2 blijkt een opslag van 18.5 miljoen. Dit is het bedrag wat ik in privé op basis van de afspraken met de fiscus in box 3 mocht ontvangen. Ik verkocht privé immers aan een vennootschap. Allemaal keurig netjes Vasco.

Trouwens, ik vind je verslaglegging van de SNS zaken goed en interessant, keep up the good work

Roger

Het citaat “hij liegt dat hij barst” is de ietwat vrije FD interpretatie van bovenstaande blijkbaar…

Update 6 april 2016: Vasco van der Boon heeft op deze blogpost gereageerd met de opmerking dat het sjiek was geweest als er aandacht was besteed aan het feit dat het FD in de blog SNS Fraudezaak ruimte heeft gegeven aan het commentaar van Roger Lips. Inderdaad zijn de opmerkingen uit bovenstaande e-mail inclusief link naar de betreffende akte in de blog van FD opgenomen. Een terechte opmerking die aandacht verdient.

De aantijgingen komen zeer waarschijnlijk van de advocaat van Groenhof, de beste man begrijpt het waarschijnlijk niet helemaal.

Wat gebeurde er dan?

Zoals genoegzaam bekend waren Roger Lips en Louis Meijer samen sedert 2004 in privé eigenaar van The Wall.  SNS Property Finance vond het een goed plan als Louis Meijer geen zeggenschap meer zou hebben bij The Wall. Het oordeel was dat hij geen toegevoegde waarde had en de ontwikkeling van het project eerder belemmerde .

Roger Lips kocht dan ook op 16 oktober 2008  Louis Meijer uit en betaalde hem EUR 3.500.000,– en nam de financiering over. Hoe dat contractueel allemaal in elkaar stak heeft u kunnen lezen in de blogpost “waarom een jackpot van EUR 16.702.781,– bij Louis Meijer uit Vught laten liggen“.

Jan van Haarlem, een van de toenmalige bestuurders van SNS Property Finance, vond dat een prima plan, “de hele financiering was toch al verstrekt op jouw naam” melde hij. Nadat Roger Lips het volle eigendom van The Wall in bezit had gekregen besloot hij het pand inclusief de financiering onder te brengen in een zakelijke vennootschap. Oudehuys Real Estate 5 B.V. SNS Property Finance vond ook dat een prima plan (vonden ze heel vaak ..) en zegde toe mee te werken Wederom waren zij bereid de financiering over te laten nemen.

Omdat het verkopen van een dergelijk kostbaar project aan een vennootschap binnen het Lips concern fiscaal gezien “bijzonder” was besloot Roger Lips zoals hij dat altijd deed, met de fiscus af te stemmen. Er werd met de fiscus uitonderhandeld dat hij EUR 18.500.000,– opbrengst in Box 3 mocht genereren. Dat alles werd keurig vastgelegd in een fiscale ruling met een handtekening van de belastinginspecteur.

Wist SNS Property Finance van niks?

Vervolgens werd door Loyens & Loeff – in nauwe samenwerking met SNS Property Finance – de verkoop en levering begeleid. Op 30 augustus 2009 – 30 minuten voor de door de fiscus gestelde deadline voor de ruling – passeerde de akte. SNS Property Finance was er zo “tot in detail” mee bezig,  dat zij pas ’s avonds laat een definitieve “go” gaven. Aanleiding daarvoor was wat geharrewar op de achtergrond, Louis Meijer had medewerkers van SNS Property Finance in privé aansprakelijk gesteld waardoor ze op eieren liepen. Dat liep gelukkig allemaal met een sisser af.

Uit de correspondentie die kort daarop volgde tussen SNS Property Finance en Roger Lips blijkt dat ze van de hoed en de rand wisten. Leest u gerust – doch luchtig – door de “bankierstaal” heen.

Waar is de fraude?

Tja, dat is de vraag. Zo gaat dat wel vaker in dat armetierige landje. En maar roepen en maar beschuldigen. Misschien is het beter eerst eens de feiten te bestuderen voordat “je wat roept“.

De vraag is natuurlijk wat de zogenaamde interne onderzoeken bij SNS over Lips opleverden. En wat de onderzoeken van de Holland Integrity Group waar Groenhof op doelt dan blootgelegd hebben over die EUR 18.500.000,–. En niet te vergeten de FIOD die alle grote klanten bij SNS onder het vergrootglas heeft gelegd.

Vast staat dat Jaap van Dijk, de CEO van SNS Property Finance na al die onderzoeken voorjaar 2013 aan Roger Lips verklaarde dat er geen reden was om te twijfelen aan zijn integriteit. Dat kunt u hem zelf horen zeggen in de geluidsopname in de blogpost “FD en BNR top of tobjournalistiek“.

Mag u het verder voor uzelf bepalen wat u van een en ander denkt.

Succes heren

groenhof-sns-gt (1)